Onze Karbonades zijn afkomstig van het Duroc varken, al het ander varkensvlees uit ons assortiment komt van het Krull varken. Duroc en Krull zijn beide van uitstekende kwaliteit. Leest u hieronder meer!
Krull Varkensvlees:
Achtergrond
klik op deze link voor krullvarken.nl
Krull vlees, waar komt het eigenlijk vandaan? Wij leggen u graag in het kort uit wat de gedachte achter dit lekkere vlees is. Raymond Cobben is initiatiefnemer van de Wroetstal, een uniek stalsysteem voor het houden van varkens op een diervriendelijke en duurzame wijze. In 2002 heeft Raymond, samen met Peter Krekels van slachthuis Kerkrade de Stichting Maatschappelijk Bewuster Varkensvlees (in het kort Stichting MBV) opgericht om een breder publiek te informeren over het houden van varkens op een goede manier.
Dierenwelzijn
Een Wroetstal staat voor betere leefomstandigheden, beter voer en beter leven voor het varken. Door de betere leefomstandigheden zijn de varkens actiever en attenter en vertonen hun natuurlijk wroetend gedrag. De varkens die leven in een Wroetstal hebben:
Betere leefomstandigheden
• Comfortabel ligbed van houtkrullen en zaagsel om in te wroeten
• Schone hokken, omdat ze bevuild strooisel zelf weg werken
• Betere levensruimte (25% meer oppervlak dan in traditioneel stalsysteem)
• Leven in relatief grote groepen (varken is een groepsdier)
• Stallen met grote luchtinhoud en veel daglicht
• Minder emissie van ammoniak door binding met strooisel waardoor beter benutting van mineralen in de akkerbouw.
Beter voer
• Stichting MBV investeert mee in onderzoek naar duurzaam geproduceerd soja
• Streven naar het zoveel mogelijk gebruik van granen die in de regio geteeld zijn
• Vaste mest gaat naar akkerbouwers waar graan gekocht wordt waardoor er een kringloop ontstaat.
Betere verzorging
• Geen gebruik van preventieve antibiotica
• Dichte vloer en een dikke laag strooisel maakt verwarming overbodig
• Varkens worden niet gecastreerd
• Betrokkenheid van de varkenshouder met consument
Kijkt u voor meer informatie over een Wroetstal op www.stichtingmbv.nl.
De naam van het kenmerk van de Dierenbescherming zegt het eigenlijk al; het garandeert een Beter Leven voor, in dit geval, de varkens die gehouden worden in een Wroetstal. De stichting is er trots op om als eerste het Beter Leven Ster te hebben mogen ontvangen van de Dierenbescherming!
Duroc Varkensvlees:
In één oogopslag te herkennen
Met zijn rode vacht en hangende oren onderscheidt het Duroc varken zich van zijn soortgenoten. Toch zijn niet alle Duroc varkens rood: ze gaan van licht goudachtig geel tot diepdonker mahoniebruin. Toch blijft dit een kleurenpalet dat je bij andere varkenssoorten niet vindt. En dat maakt ze op zijn minst bijzonder!
Achtergrond
Waar komt het Duroc varken vandaan? Over deze vraag circuleren verschillende theorieën. De ene bron vertelt dat het varkensras uit Afrika stamt en via de slavenhandel in Amerika belandde. Een andere theorie beweert dat Columbus het ras van Amerika naar Nova Scotia transporteerde. Wat we zeker weten, is dat onze Duroc varkens afstammen van de Red Durocs uit New York en de Jersey Reds uit New Jersey. Een aannemelijk verhaal waar je geen rode oortjes van krijgt …
Voeding
Je bent wat je eet. En dat geldt niet alleen voor ons, mensen. Ook bij varkens bepaalt voeding de gezondheid van lijf en leden. Samen met specialisten van de universiteit van Gent hebben we de samenstelling van het voer voor onze varkens na grondige studie ontwikkeld. We hebben ons hiervoor gebaseerd op drie pijlers:
1. De smaak en de malsheid van het vlees.
Onze beslissing om olijfolie te kiezen als vetbron in het voeder, heeft een specifieke reden. Olijfolie verbetert de smaak van het vlees en maakt het nog malser. Door ons voederprogramma start de aanmaak van vetten op het ideale moment tijdens de ontwikkeling van de dieren.
2. Jouw gezondheid:
Je weet dat de gezonde keuken het gebruik van olijfolie aanmoedigt. Olijfolie bevat weinig verzadigde vetten die schadelijk zijn voor onze gezondheid, en veel mono-onverzadigde vetzuren. Doordat onze varkens deze olie met hun voeder innemen, krijgen we in het varkensvet een gelijkaardige vetzuursamenstelling. Een goede zaak om hart- en vaatziekten te vermijden.
3. Een vaste formule:
De samenstelling van ons varkensvoer is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. De basis is een mix van pure granen (tarwe, gerst, mais), vezels en eiwitten. Aan deze mengeling voegen we olijfolie als vetbron toe. Door deze vaste formule te respecteren, kunnen we de constante kwaliteit van ons malse varkensvlees garanderen.